Jos tekee mieli hankkia lemmikki, muttei ole aivan varma onko se hyvä ajatus, kannattaa miettiä ne hyödyt ja haitat, jotka liittyvät eläimen hankkimiseen. Jokainen tuntee omat elämäntapansa sekä omaa luonnettaan ja jonkin verran on myös tutkimustietoa lemmikin vaikutuksesta, erityisesti terveysvaikutuksista ihmisen elämään.

Ihmisen ja lemmikkien yhteinen historia

Koirat ja kissat ovat ihmisen vanhimpia lemmikkejä. Koiran ja ihmisen yhteinen taival alkoi arviolta noin 13 000 vuotta sitten, kun ihminen kesytti koiran itselleen metsästysavuksi ja vahdiksi. Ihmisen yhteistyö suden kanssa alkoi kuitenkin jo 100 000 vuotta sitten, kun sutta käytettiin metsästysapuna. Tämä suden vähittäinen kesytys johtikin koiran kehittymiseen.

Kissoja on palvottu jumalina useissa kulttuureissa ja myös muissa kulttuureissa huomattiin niiden hyöty hiirien ja rottien pyydystäjinä jo noin 10 000 vuotta sitten. Paljon yhteistä taivalta on siis takana, ja voidaankin sanoa ihmisten ja lemmikkien kuuluvan yhteen.

Lemmikin terveysvaikutukset

Jokainen kissaa tai koiraa silittänyt tietää, miten hyvän olon se tuo. Tällä hyvälle ololle on myös lääketieteelliset perusteet. Jos silittää kissa tai koiraa, saa se aikaan ryöpyn oksitosiini-nimistä hormonia. Tämä hormoni lievittää pelkoa ja ahdistusta, saa aikaan turvallisen olon ja kytkee kehon hälytysjärjestelmän pois päältä. Tämä saa ihmisen myös empaattiseksi muita kohtaan.

Lemmikit laskevat myös veren rasva-arvoja ja verenpainetta, joka taas vähentää sydänkohtauksen riskiä tai auttaa palautumaan siitä. Lemmikki auttaa myös lievittämään yksinäisyyttä ja auttaa omistajaa luomaan uusia sosiaalisia verkostoja. Koiraa pitää viedä ulos ja moni pysähtyy juttelemaan koiralle ja omistajalle ja muiden koiranomistajan kanssa on mukava verrata kokemuksia ja hoitovinkkejä.

Lemmikki saa nauramaan ja parantumaan

Minkä tahansa lemmikin touhujen katseleminen saa ihmisen yleensä hyvälle tuulelle. Eläimet ovat läsnä sataprosenttisesti, mitä ne sitten tekevätkin ja se on myös hyväksi esimerkiksi ihmisille. Ne ovat yleensä stressittömiä ja saattavat istuskella yksinään tuntikausia, vain hengitellen ja hetkestä nauttien.

Kissojen kehräyksen on todettu auttavan omistajaansa paranemaan varsinkin liikunta- ja tukielinten sairauksista ja kehräyksen arvellaan olevan myös se keino, jolla ne parantavat itseään esimerkiksi onnettomuuden jälkeen.

Sekä kissojen että koirien vierailut sairaaloissa ja vanhankodeissa piristävät asukkien mieltä ja edistävät paranemista.

Lemmikki kuin lapsi

Lemmikinomistajat puhuvat omasta lemmikistään usein omana perheenjäsenenä, omana lapsenaan. Lemmikkien hyötyä ei voidakaan mitata rahalla, vaan läheisyytenä ja rakkautena, joita tämä lemmikki pystyy antamaan. Jos kaipaat kuitenkin muuta inspiraatiota vapaa-ajalle, lue lisää, mitä voisit tehdä.