Kun olet hankkinut lemmikin, on tärkeää pitää huolta uuden ystäväsi terveydestä ja hyvinvoinnista. Eläimet voivat pitää itsestään huolta vain rajoitetusti sisätiloissa ja esimerkiksi ruokkiminen, harjaaminen ja toisinaan myös peseminen jäävät sinun kontollesi. Lemmikin sairastuessa on tärkeää viedä lemmikki eläinlääkärin vastaanotolle.

Ruokaa ja juomaa

Vaikka eläimet villinä etsivät itse ruokansa, ei lemmikki voi ruokkia itse itseään sisätiloissa. Sinun täytyy siis tarjota lemmikillesi sopivaa syötävää ja juotavaa päivittäin. Ota selvää minkälaista ravintoa lemmikkisi tarvitsee ja aseta sitä lemmikillesi päivittäin samaan paikkaan tarjolle. Veden ulkopuolella asuville eläimille on tärkeää myös tarjota runsaasti raikasta ja puhdasta vettä, joka on syytä vaihtaa vähintään kerran päivässä.

Nukkumapaikka ja virikkeet

Oli kyseessä sitten pieni tai suuri lemmikki aina hamsterista koiriin, eläimellä on kotonaan parempi olla, kun sillä on oma nukkumapaikka. Hamsterille nukkumapaikka voi olla esimerkiksi pieni puinen mökki, koiralle ja kissalle taas peitto, tyyny tai niille suunniteltu nukkuma-alusta on ihanteellinen vaihtoehto. On tosin ymmärrettävä lajin ainutlaatuiset ominaisuudet: kissat tykkäävät itse valita nukkumapaikkansa ja saattavat usein nukkua monissa muissakin paikoissa, kuin tarjoamallasi pedillä. Hamsterit taas luonnostaan pitävät piiloitumisesta, joten pienen ystäväsi hyvinvoinnin takaamiseksi on tärkeää tarjota sille nukkumapaikka, jossa hamsterisi voi nukkua poissa omistajan silmistä.

Lelut ja muut virikkeet ovat lemmikeille tärkeitä. Kun eläin leikkii, tiedät että sillä on turvallinen ja mukava olo. Kissoille ja koirille leluja on tarjolla lemmikkikaupoissa yllinkyllin, mutta muista tarjota leluja myös jyrsijöille sekä linnuille. Linnut esimerkiksi pitävät värikkäistä helmistä, joita ne voivat siirrellä paikasta toiseen, sekä erilaisista orsista, joilla kiipeileminen on niille hauskaa puuhaa. Gerbiileille ja muille pienille jyrsijöille voit tarjota esimerkiksi putkia ja esteratoja, joita pitkin ne voivat juoksennella ja joiden lomassa ne voivat leikkiä keskenään.

Eläinlääkäri huolehtii terveydestä

Kun eläin sairastuu, vie se eläinlääkärin tarkastukseen. Eläinlääkäri osaa määrätä lääkkeet eläimen sairauden hoitoon ja näin vältytään ikäviltä seurauksilta. Usein on paras lähteä eläinlääkärin vastaanotolle heti oireiden ilmestyessä erityisesti jos kyseessä on pieni eläin. Toisinaan oireet eivät ole täysin selkeät. Esimerkiksi kissat eivät aina osoita kipua suoraan, joten sinun täytyy tuntea lemmikkisi hyvin tietääksesi, milloin jokin on vialla. Sairastamisessa ei ole kyse vain hoidosta, vaan myös ennaltaehkäisystä: jos viet eläimesi ainakin kerran vuodessa tarkastukseen, voidaan monet alkavat sairaudet huomata jo kauan ennen oireita ja hoitaa pois päiväjärjestyksestä helposti.?