Kun hankit lemmikin, sinun on otettava selvää mitä varusteita ja tarvikkeita lemmikki tarvitsee. Toiset lemmikit tarvitsevat enemmän varusteita kuin toiset, mutta tarvikkeet kuin tarvikkeet löydät yleensä lemmikkieläinkaupasta. Asiaankuuluvat varusteet takaavat sinun ja lemmikkisi hyvinvoinnin sekä turvallisuuden.

Jyrsijät, linnut ja matelijat

Suurimman määrän varusteita tarvitsevat erilaisissa akvaarioissa, terraarioissa tai häkeissä asuvat lemmikkieläimet. Erilaiset jyrsiät, matelijat ja linnut tarvitsevat asuinpaikkansa lisäksi erilaisia tarvikkeita kotiinsa. Matelijoille tarpeellinen varuste on yleensä lämpölamppu, sillä nämä eläimet elävät luonnollisissa oloissa trooppisemmassa ja lämpimämmässä ilmastossa, kuin mitä meidän suomalaiset kotimme pystyvät tarjoamaan. Lintuja varten taas on tärkeää varustaa häkki erilaisilla orsilla, joilla lintu luonnollisesti pystyy istumaan häkissään. Hamsterit, gerbiilit, kanit ja muut jyrsijät tarvitsevat häkin tai terraarion pohjalle purua tai muuta sopivaa pehmustetta ja sen lisäksi piilopaikkoja, joissa eläin saa nukkua turvallisin mielin. Muista myös sopivan kokoiset ruoka-astiat ja vesiautomaatti.

Kissat ja koirat

Kissat ja koirat harvemmin tarvitsevat häkkiä asuinpaikakseen, mutta erilaisia varusteita tarvitaan näillekin eläimille. Koirille tärkeitä varusteita ovat esimerkiksi kaulapanta ja hihna, jotka saavat käyttöä päivittäin. Koirankakkapusseja on myös syytä hankkia. Kissallekin kaulapanta voi olla järkevä valinta, erityisesti jos kissa viettää aikaansa myös kodin ulkopuolella itsekseen. Jos kissaa ulkoilutetaan hihnassa, on varminta hankkia erityisesti pentukissalle valjaat ulkoiluttamista varten. Näillekin eläimille omat ruoka- ja juoma-astiat ovat tarpeellinen ostos. Oma mukava nukkumapaikka, kuten esimerkiksi peitto tai tarkoitukseen suunniteltu tyyny on erityisesti koirille tärkeä varuste ja kissoilekin, vaikka kissoilla on enemmän taipumusta nukkua missä mielivät. Voit kuitenkin yrittää tarjota omaa petiä myös kissalle.

Kalat

Kalat ovat täysin muista eroavia lemmikkejä, sillä ne elävät luonnollisesti veden alla. Kalojen akvaarioon on hankittava kaikenlaisia tarvikkeita sopivan elinympäristön tarjoamiseksi: vedensuodatuspumppu puhdistaa vettä, lämpömittari kertoo sinulle jos vesi on liian kylmää tai kuumaa ja hapetin hapettaa vettä sen ollessa liian hapetonta. Akvaation pohjalle tarvitset neutraalin värisiä pikkukiviä. Kalat pitävät kasveista, sillä niiden lomaan on helppo piiloutua, joten akvaarioon on hyvä laittaa ainakin yksi kasvi. Isommat kivet sekä muut pienet akvaarioon tarkoitetut esineet antavat kaloille luonnolliselta tuntuvan ympäristön, joka auttaa niitä sopeutumaan uuteen kotiinsa.

Sopivat virikkeet ovat myös tärkeitä tarvikkeita lemmikeille. Kun lemmikki leikkii, tiedät sen olevan tyytyväinen ja tuntevan olonsa turvatuksi. Erilaiset virikkeet myös pitävät lemmikkisi aktiivisena sekä tarjoavat mukavaa puuhaa uudelle ystävällesi. Erilaiset herkkupiilot ovat esimerkki kivasta virikkeestä, jotka toimivat myös kissoille ja koirille.?