Lemmikkieläimien kirjo on laaja. Valittavana on kaloja, matelijoita, lintuja, hyönteisiä, kissoja ja koiria. Koirat ja kissat lienevät lemmikeistä jo perinteisestikin suosituimpia, onhan molemmilla ollut myös virkansa maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa. Koirat talonvahteina ja metsästyksessä ja kissat jyrsijöiden kurissa pitäjinä.

Valittaessa lemmikkiä, tulee aina muistaa, että lemmikin ottaminen tuo myös vastuuta. Oli sitten kyseessä minkälainen lemmikki tahansa, sille on luotava hyvät elinolosuhteet, joissa huolehditaan siisteydestä ja ympäristön virikkeellisyydestä puhumattakaan ravinnosta ja juomasta. Tämä on aina lemmikin omistajan vastuulla. Kaikki tämä vaatii aikaa ja paneutumista, joka tulee ottaa huomioon lemmikkiä valittaessa.

Siivekäs, karvainen vai matelija?

Eri lajit vaativat erilaisia olosuhteita ja huolenpitoa. Helpoimmasta päästä ovat akvaariokalat, toki nekin vaativat akvaarion perustamisen jälkeen päivittäistä huolenpitoa. Papukaijat ja muut häkkilinnut sulostuttavat sirkutuksellaan ja ovat myös suhteellisen “helppoja” lemmikkejä. Varjopuolena on, että varsinkin hiemankaan isommat lajit saavat aikaiseksi melkoisen sotkun räpyttelemällä häkeissään. Linnut ovat myös hyvin aamuvirkkuja, joten herätyskelloa ei välttämättä tarvita.

Matelijat vaativat niille soveliaat olosuhteet viihtyäkseen. Koska matelijat ovat vaihtolämpöisiä, tulee tämä ottaa huomioon niitä lemmikiksi otettaessa. Hyönteisiä ei juuri ole tarjolla, sauvasirkka lienee ainoa lemmikiksi sopiva hyönteinen. Ne vaativat matelijoiden tapaan asunnokseen terraarion.

Kissat

Kissat ovat suosittuja lemmikkieläimiä jotka vaativat suhteellisen vähän hoitoa. Kissa on perinteisesti hyvinkin itsenäinen ja sopeutuva. Se viihtyy niin kerrostaloasunnossa kuin maatalossakin. Niitä on monen rotuisia joista osa pitkäkarvaisia, osa lyhytkarvaisia, toiset karvattomia ja toisilla ei ole häntää. Turkkien väriskaala on suuri ja silmien väri vaihtelee rodun mukaan. Kaikki nämä ominaisuudet ja niiden helppo käsittely tekevät niistä varsinaisia halinalleja.

Koirat

Koira lemmikkinä kasvattaa myös suosiotaan. Koiran omistajille koira on usein enemmän kuin vain lemmikki, siitä tulee usein perheenjäsen ja joillekin jopa lapsen korvike. Eri koirarodut vaativat eri lailla hoitoa ja liikuntaa, lisäksi niiden jalostetut ominaisuudet vaativat niille luonteenomaisen ympäristön. Koira on suhteellisen vaativa lemmikki ja vaatii päivittäin paljon aikaa. Liikunta on myös tärkeää ja koiria tuleekin ulkoiluttaa useamman kerran päivässä. Toisaalta koiran omistaminen voi myös olla mielekäs harrastus josta on hyötyä sekä koiralle että sen omistajalle.

Marsut, hamsterit ja muut pikkujyrsijät ovat myös olleet perinteisiä lemmikkejä. Ne ovat myös suhteellisen helppoja lemmikkejä, jotka viettävät aikaansa omissa häkeissään ja tyytyvät hyvin vähään.

Minkä tahansa lemmikin valitset, muista, että olet vastuussa sen hyvinvoinnista.